Star του παρελθόντος μιλούν για τον Hamilton


Τι λένε οι βρετανοί «ζωντανοί θρύλοι» για την αμμοπαγίδα, τον τίτλο και το χαρακτήρα του νεαρού.

John Watson: Αυτό που συνέβη ήταν θέμα απειρίας και έλλειψη ωριμότητας. Η εμπειρία δεν είναι κάτι που αγοράζεται. Έρχεται με τα χρόνια. Ο Lewis είναι ένας λαμπρός νέος. Ίσως ο πιο αξιόλογος στη Formula 1, σήμερα. Ξέρει ότι πλήρωσε το τίμημα. Έπρεπε να είχε φύγει από την Κίνα με τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Ήταν στο χέρι του. Απλά έπρεπε να τερματίσει. Δεν περίμενα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και απλά έδειξε ότι όλα είναι πιθανά. Η Βραζιλία είναι διαφορετική πίστα. Ο Alonso την ξέρει. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκεί πέρυσι. Θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον Lewis. Θα του κάνει το «βασανιστήριο της σταγόνας», προκειμένου να μπει μέσα στο μυαλό του και να προσπαθήσει να τον αποσταθεροποιήσει. Αλλά ο Lewis έχει τόσο ισχυρό χαρακτήρα και δεν πιστεύω ότι ο Ισπανός θα τα καταφέρει. Ο τρόπος με τον οποίο ο Lewis χειρίστηκε τη σεζόν, ήταν μαγικός. Δεν έχω συναντήσει κανέναν στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού που να κατάφερε τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πέρα από τις ικανότητές του μέσα στο μονοθέσιο, αξιοθαύμαστος είναι και ο τρόπος που χειρίχεται τις εξωτερικές πιέσεις. Όπου κι αν βρεθεί τον κυνηγούν άνθρωποι. Πώς μπορείς να το χειριστείς αυτό μόλις στα 22 σου χρόνια;"

Damon Hill:
Η αρχική μου αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούσα να το πιστέψω. Φυσικά, όπως και ο Ron Dennis, ήθελα να τον σπρώξουν για να βγει από την αμμοπαγίδα. Αλλά οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι. Κόλλησε εκεί και όλα τελείωσαν. Ήταν απογοητευτικό, αλλά μόλις βγήκε είπε: «Ακόμα το παλεύω…». Είναι ακόμα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και έτσι όπως είναι τα πράγματα έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο στη Βραζιλία. Όταν έχεις την πρωτοπορία, πηγαίνοντας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, έχεις το πάνω χέρι. Αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να περάσεις από τα δοκιμαστικά που κρύβουν απρόοπτα. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμα δύο πιλότοι στο κυνήγι του τίτλου. Είναι εντυπωσιακό και υπέροχο για το sport! Η χρονιά ήταν φανταστική καθόλη τη διάρκειά της. Οι αγώνες ήταν εκπληκτικοί και ταυτόχρονα έγινε η «ανάδυση» ενός αληθινού superstar, του Lewis"

Sir Stirling Moss: Αυτή η εξέλιξη απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε 2 εβδομάδες για να τον δούμε να στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Του αξίζει και τώρα που έφτασε στο όριο... δικαιούται το bonus. Είναι εκπληκτικό άτομο. Είναι ο σπουδαιότερος οδηγός των ημερών μας και πιθανότατα πρόκειται για τον σπουδαιότερο που έχει υπάρξει. Στην αγωνιστική μου καριέρα, που ξεκίνησε λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχω συναντήσει ποτέ έναν πιλότο που να επιτυγχάνει όλα αυτά που έχει πετύχει ο νεαρός με τέτοια ευκολία. Αν δεν πάρει τον τίτλο ο Hamilton θα απογοητευτώ πολύ. Θα οδηγήσει όπως ξέρει να οδηγεί, φυσιολογικά, και αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως να του σκάσει ένα λάστιχο... είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει. Ο πιο σημαντικός αγώνας, όταν είσαι οδηγός, είναι αυτός στον οποίο αγωνίζεσαι σήμερα. Την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να μη σκοτώθηκες, την επόμενη όμως μπορεί. Αυτό που μετράει είναι ο αγώνας του σήμερα. Ο Lewis μπάινει στο μονοθέσιο και οδηγεί. Δεν υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις αυτό. Η προετοιμασία του για τον επόμενο αγώνα δεν θα διαφοροποιηθεί. Θα κάνει ακριβώς αυτό που έκανε από τον πρώτο αγώνα. Είναι εξαιρετικός! Το καλό είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο τίτλος θα κριθεί στον αγώνα της Βραζιλίας, αυτό δεν αλλάζει καθόλου τη δική του οπτική για τα πράγματα. Θα έβαζα στοίχημα γι' αυτό. Θα πάει εκεί και θα κάνει αυτό που μπορεί και το κάνει καλύτερα απ' οποιονδήποτε άλλον, ας το παραδεχθούμε!

Sir Jackie Stewart: Αυτό που συνέβη ήταν απογοητευτικό και είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν είναι πιο απογοητευμένος από τον ίδιο τον Lewis. Νόμιζα ότι θα κατάφερνε να επανέλθει. Η γνώμη μου είναι ότι μέχρι εκείνο το σημείο είχε κάνει έναν πολύ καλό αγώνα. Προφανώς, έκανε ένα μικρό λάθος μπαίνοντας στο pit lane και αυτό είναι το κόστος ενός τέτοιου λάθους, σε αυτό το επίπεδο του sport. Είμαι σίγουρος ότι εκνευρίστηκε, αλλά παραμένει πρωτοπόρος της βαθμολογίας. Πρέπει να συγκεντρωθεί για τον αγώνα του Sao Paolo. Προφανώς, ο Fernando Alonso, ο οποίος κατέκτησε εκεί τον περσινό τίτλο, έχει μεγάλη εμπειρία. Από την άλλη, ο Kimi Raikkonen είναι ο άλλος διεκδικητής. Το γεγονός αυτό ζωντανεύει το Πρωτάθλημα! Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Lewis θα κατακτήσει τον τίτλο. Όταν άρχισε η χρονιά σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να τον κατακτήσει. Ταυτόχρονα, όμως, πίστευα ότι ήταν πολύ δύσκολο για έναν 22χρονο rookie να έρθει και να το πάρει στην πρώτη του σεζόν! Όμως, χάρη στην ταχύτητα που έδειξε ότι έχει αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αγωνίζεται με μια πολύ καλή ομάδα σαν τη McLaren, σκέφτηκα ότι αυτό ο τίτλος θα έρθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό που έκανε ο Lewis, φέτος, είναι αξιοθαύμαστο. Κέρδισε 4 Grand Prix και βρίσκεται πολύ κοντά στον Παγκόσμιο Τίτλο. Είναι ένα αληθινό παραμύθι. Ο Lewis έχει τις ικανότητες και η McLaren το μονοθέσιο. Το Sao Paolo είναι μια διαφορετική πίστα με δυσκολίες. Μέχρι να πάμε εκεί είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν θα έχει πλεονέκτημα η McLaren ή η Ferrari.

top