Μη αποδεκτή η έφεση της McLaren

Η επίσημη απόφαση του Εφετείου έχει ως εξής:

«Tο Διεθνές Εφετείο συνεδρίασε στο Λονδίνο την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου του 2007 για να εξετάσει την έφεση που άσκησε ο Σύνδεσμος Μηχανοκίνητου αθλητισμού (MSA) εκ μέρους του μέλους του Vodafone McLaren Mercedes κατά της απόφασης (έγγραφο 41) των αγωνοδικών του Grand Prix Βραζιλίας στις 21 Οκτωβρίου του 2007 και προσμέτρησε για το FIA Formula One World Champioship.

Ακολουθώντας την αναφορά του των τεχνικών που ανέφεραν ότι οι θερμοκρασίες των καυσίμων που αντλήθηκαν από τα μονοθέσια Νο9 – Nick Heidfeld, Νο10 – Robert Kubica, Νο16 – Nico Rosberg και No17 – Kazuki Nakajima ήταν περισσότερο από 10 βαθμούς χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, οι αγωνοδίκες συνεδρίασαν για να συζητήσουν αν έπρεπε να επιβληθούν ποινές. Επεξεργαζόμενοι τις αποδείξεις αποφάσισαν να μην επιβάλλουν ποινή αφού δεν ήταν ξεκάθαρα σαφές για το ποιες ήταν οι θερμοκρασίες των καυσίμων αλλά ακόμη και αυτή της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

Μετά την ακρόαση και των δύο μερών και έχοντας εξετάσει μια σειρά από έγγραφα και άλλες αποδείξεις το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η έφεση που ασκήθηκε από την Vodafone McLaren Mercedes δεν γίνεται αποδεκτή.

Στο Διεθνές Εφετείο προήδρευσε ο κύριος Jan Stovicek (Δημοκρατία της Τσεχίας) ως εκλεγμένος πρόεδρος και συμμετείχαν οι κύριοι John Cassidy (ΗΠΑ), Βασίλης Κουσής (Ελλάδα) και Jose Macedo e Cunha (Πορτογαλία).»


Έτσι ολοκληρώνεται και τυπικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2007 και πρωταθλητής παραμένει ο Kimi Raikkonen. Αυτό σημαίνει πως η τελευταία ελπίδα που είχε η McLaren να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά στη Formula 1, ο Lewis Hamilton -αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να πάρει τον τίτλο στα χαρτιά- έσβησε απόψε το βράδυ.

Η συνεδρίαση ήταν μακροσκελής και χρειάστηκε να αναβληθεί για περισσότερο από ένα 24ωρο η λήψη της απόφασης. Αυτό αν και προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός πως η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στο Λονδίνο και όχι στο Παρίσι όπου είναι η έδρα της FIA και όπου πρέπει να υπογραφεί οποιαδήποτε υπόθεση ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία.

Το πρωινό της Πέμπτης πάντως το εφετείο αναλώθηκε σε αρκετές συζητήσεις σχετικά με το αν είχε δικαίωμα η McLaren να εφεσιβάλει μια απόφαση για την οποία δεν ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη. Τελικά, για να μην τραβήξει ακόμη περισσότερο η συνεδρίαση του εφετείου, ζητήθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας του Woking να προχωρήσουν στην επιχειρηματολογία τους και θα αποφασιζόταν στη συνέχεια αν η ομάδα είχε τελικά το δικαίωμα.

**F1 Live team**

top