Κατεδαφίζεται η πίστα του Ρίο


Η πίστα του Ρίο ντε Ζανέιρο, η προηγούμενη έδρα των βραζιλιάνικων αγώνων F1 και μοτοσικλετών, θα κατεδαφιστεί σύντομα αν η πόλη επιλεχθεί να διοργανώσει τους ολυμπιακούς αγώνες του 2016.

Η πίστα, είναι γνωστή περισσότερο ως Ζακαρεπάγκουα αλλά μετονομάστηκε επίσημα σε πίστα Νέλσον Πικέ το 1990 προς τιμή του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Κάρλος Ρόιτεμαν κέρδισε τον πρώτο αγώνα F1 που διεξήχθη στην πίστα το 1978, με τον Γάλλο Αλέν Προστ να είναι ο πιο επιτυχημένος πιλότος με 5 νίκες εώς ότου ο αγώνας μεταφέρθηκε στο Ιντερλάγκος του Σάο Πάολο το 1990.

Επίσης αποτέλεσε έδρα του βραζιλιάνικου γκραν πρι μοτοσικλετών 10 φορές - αντικαθιστώντας την Γκοϊάνα το 1995. Ο Βαλεντίνο Ρόσι ήταν ο πιο επιτυχημένος αναβάτης σε αυτή την πίστα, κερδίζοντας 4 χρόνια στη σειρά από το 2000 ως το 2004. Ο τελευταίος αγώνας διεξήχθη εκεί το 2005.

Το 1996, μία οβάλ πίστα με την ονομασία πίστα Έμερσον Φιτιπάλντι, κατασκευάστηκε και φιλοξένησε ένα αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ChampCar για 5 χρόνια. Οι νικητές μεταξύ άλλων ήταν ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και ο Πολ Τρέισι.

Όλη η περιοχή γύρω από την πίστα, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτογραμμή, θα γίνει επίπεδη αν η πόλη κερδίσει το δικαίωμα να διοργανώσει τους ολυμπιακούς, με ένα στάδιο στίβου και άλλες εγκαταστάσεις να κατασκευάζονται στην περιοχή.

top