Βερσαλλίες για GP!

Την ώρα που το μέλλον του Μανί-Κουρ στο πρόγραμμα της F1 είναι αμφίβολο, η Γαλλία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα που θα διοργανώσει κούρσα σε αστικούς δρόμους, αν περάσει η σχετική πρόταση του δημάρχου των Βερσαλλιών.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Equipe από τον περασμένο Ιούλιο, ο Ετιέν Πιντέ κάνει σχέδια για την πραγματοποίηση GP στους δρόμους των Βερσαλλιών και τώρα το θέμα δίνει αφορμή για πολιτικές κόντρες, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο Πιντέ ισχυρίζεται ότι η έλευση της F1 στην περιοχή του μπορεί να αποφέρει έσοδα που φτάνουν τα 70 εκ. ευρώ, ποσό ίσο με το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της πόλης.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Κριστίν Αλμπανέλ, η οποία στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του δημάρχου.

"Είμαι βαθιά ανήσυχη, απλά γιατί μιλάμε για μια προστατευμένη περιοχή γεμάτη εθνικά μνημεία", τόνισε στην Le Figaro.

Τις απόψεις της Αλμπανέλ συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φρανσουά ντε Μαζιέρ, ο οποίος αποκάλεσε την ιδέα "τρελή", αλλά και αρκετοί ακόμα τοπικοί παράγοντες.

Ωστόσο ο Πιντέ επιμένει, έχοντας ως σύμμαχο τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Ζαν-Μπαπτίστ Μαρβόντ, που σημείωσε πως "...οι δρόμοι μας είναι αρκετά μεγάλοι σε πλάτος για να διοργανώσουμε αγώνα".

Ο δήμαρχος των Βερσαλλιών τόνισε από την πλευρά του: "Βλέπουμε ότι η κυρία Αλμπανέλ γνωρίζει λίγα πράγματα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το Μονακό έχει πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς από τις Βερσαλλίες, όμως εκεί ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα".

Σε περίπτωση πάντως που απορριφθεί η αρχική του ιδέα, το εναλλακτικό σχέδιο του Πιντέ είναι η διοργάνωση αγώνα στην περιοχή Σατορί, η οποία χρησιμοποιείται από την Citroen Sport.

top