Πανίσχυρη οικονομικά η Formula 1

217 εκατομμύρια δολάρια κάνει τζίρο σε κάθε Grand Prix της F1 η εταιρεία του Bernie Ecclestone.

Εντυπωσιακές είναι οι… οικονομικές επιδόσεις της Formula 1 σε διεθνές επίπεδο όπως αποκαλύπτει το Sports Business Group σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έρευνα η F1 είναι στην τρίτη θέση των αθλημάτων με τα μεγαλύτερα έσοδα, πίσω από το αμερικανικό ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ, είναι όμως πολύ καλύτερη αναλογικά καθώς διεξάγονται μόλις 18 αγώνες σε σχέση με τα πολλά ματς των άλλων δύο αθλημάτων. Έτσι προκύπτει ένα μέσος όρος εισόδων για κάθε Grand Prix της τάξης των 217 εκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που στο αμερικανικό ποδόσφαιρο το ποσό φτάνει τα 24, ενώ στο μπέιζμπολ μόλις δύο.

Ο συνολικός τζίρος της Formula 1 είναι 3.9 δις. δολάρια, τα οποία βεβαίως είναι λιγότερα από τα 6,5 του NFL (National Footbal League) και τα 5,1 του MLB (Major League Baseball), όμως το ενθαρρυντικό είναι πως η Formula 1 ξεπερνά τους τζίρους της Premier League, του βρετανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δηλαδή που είναι και ο μεγάλος «Ευρωπαίος» ανταγωνιστής. Τα άλλα δύο αθλήματα έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό θεαματικότητας και ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, έτσι η F1 έστω και αν τυπικά είναι τρίτη, στην ουσία είναι το μοναδικό άθλημα με ένα τόσο ευρύ φάσμα κοινού.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες αγώνων και φιλοξενία στις περιοχές των αγώνων, ενώ υπολογίζονται και τα έσοδα των ομάδων από τις δικές τους χορηγίες και φυσικά και τα εισιτήρια και οι ξεχωριστές χορηγίες της κάθε πίστας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η επέκταση της Formula 1 σε αγορές όπως η ασιατική ή η ινδική, καθώς και το νέο ενδιαφέρον που φέρνουν οι νυκτερινοί αγώνες κάνουν τους προϋπολογισμούς των εσόδων για το μέλλον, ακόμη πιο ευοίωνους.

top