Απεβίωσε ο Jean Marie Balestre


Ο τελευταίος πρόεδρος της FIA πριν από τον Mosley άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι.

Ένα από τα διασημότερα πρόσωπα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο τέως πρόεδρος της FIA, Jean Marie Balrstre, απεβίωσε την Παρασκευή στα 86 χρόνια του. Ο Balrstre ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της FIA, προτού αναλάβει ο τωρινός πρόεδρος Max Mosley, και με την ισχυρή του προσωπικότητα και τον τρόπο που διοίκησε προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις στο χώρο των διεθνών motorsports.

Ξεκίνησε ως πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας αυτοκινήτου (FFSA), θέση που κατείχε από το 1973. Στη συνέχεια ίδρυσε τη FISA και άρχισε μια μακρά και έντονη διαμάχη με την FOCA του Bernie Ecclestone για τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Τελικά, στις αρχές της 10ετίας του 1980 επήλθε ο συμβιβασμός και υπογράφηκε η πρώτη Συνθήκη Ομόνοιας. Ως πρόεδρος της FISA ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για αύξηση της ασφάλειας στους αγώνες, με αποκορύφωμα την κατάργηση των turbo κινητήρων από τη Formula 1 το 1989.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Balestre κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και για ευνοιοκρατία. Ιστορική έχει μείνει η κόντρα του με τον Ayrton Senna. Ο Βραζιλιάνος το 1989 είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ο Balestre ευνοεί τον μεγάλο του αντίπαλο Ayrton Senna, κάτι που προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος απαίτησε έγγραφη συγγνώμη από τη McLaren. Ο Senna αργότερα αποκάλυψε ότι η γνωστή κίνησή του στη Suzuka το 1990 έγινε για να διαμαρτυρηθεί επειδή με παρέμβαση του Balestre δεν άλλαξε η θέση της pole position ύστερα από απαίτηση του Βραζιλιάνου.

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του Balestre, o πρώην οδηγός της Formula 1, Jacques Laffite, δήλωσε στην ‘L’ Equipe’: «Εμείς οι οδηγοί τον αγαπούσαμε υπερβολικά. Έκανε τα πάντα για εμάς και του χρωστάμε πάρα πολλά».

Φόρος τιμής από Mosley


Ο Πρόεδρος της FIA, Max Mosley, ο οποίος είναι αυτός που διαδέχτηκε τον Jean Marie Balestre στην προεδρία το 1993 δήλωσε για την απώλεια: «Με πολύ μεγάλη λύπη μάθαμε τα νέα του θανάτου του Jean Marie Balestre. Η συνεισφορά του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό τόσο της Γαλλίας όσο και του διεθνούς ήταν μοναδική. Θα λείψει πολύ σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτό το σπορ και όλοι δίνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές».
Από:Msfree.gr

top