Το νέο μονοθέσιο της Toro Rosso θα κάνει ντεμπούτο στον 5ο αγώνα της χρονιάς στην Κωσταντινούπολη

Η Toro Rosso είναι μία από τις δύο ομάδες που θα ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα με το περσινό μονοθέσιο (η άλλη είναι η Super Aguri, που την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τον εφιάλτη της χρεωκοπίας). Η μικρή ιταλική ομάδα δεν είχε τους απαραίτητους πόρους να ετοιμάσει το νέο της μονοθέσιο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και ότι θα αναγκαστεί να τρέξει στους πρώτους αγώνες με την STR2B, που είναι το περσινό μονοθέσιο τροποποιημένο έτσι ώστε να συμφωνεί με τους φετινούς κανονισμούς. Το νέο μονοθέσιο της Toro Rosso, η STR3, θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στις δοκιμές της Βαρκελώνης στις αρχές Απριλίου και αναμένεται να κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Τουρκικό Grand Prix, που θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου.

Στις χειμερινές δοκιμές το περσινό μονοθέσιο, στα χέρια των Sebastian Vettel και Sebastien Bourdais έδειξε ότι μπορεί να πετύχει αρκετά καλούς χρόνους, ωστόσο ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Giorgio Ascanelli δεν πιστεύει ότι η χρησιμοποίηση της STR2B δίνει πλεονέκτημα στην ομάδα: «Δεν νομίζω ότι έχουμε πλεονέκτημα. Το επίπεδο αξιοπιστίας που έχουν φτάσει οι μεγάλες ομάδες εγγυάται ότι θα τερματίζουν. Νομίζω ότι εμείς έχουμε κάνει καλή δουλειά στην αξιοπιστία και είναι αλήθεια ότι ήμασταν γρηγορότεροι σε κάθε δοκιμή. Φτάσαμε στο μέγιστο στη Βαρκελώνη τον Ιανουάριο. Εκεί ήμασταν ταχύτεροι από τα περισσότερα καινούρια μονοθέσια. Αλλά μια ομάδα που αποτελείται από 600 ή 1000 ανθρώπους από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου μπορεί να κάνει τόσα πολλά που εμείς δεν μπορούμε. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη 14η-15η θέση και ελπίζω ότι θα είμαστε αξιοπρεπείς».

Σύμφωνα με τον Ascanelli, τα προβλήματα με τα νέα εξαρτήματα της STR2B, κυρίως τα υδραυλικά και το κιβώτιο ταχυτήτων δεν έχουν λυθεί ακόμα αλλά είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί γρήγορα.

Η φετινή καθυστέρηση στην παρουσίαση του νέου μονοθεσίου δημιουργεί προβληματισμό για το 2009. Οι κανονισμοί για την επόμενη σεζόν στη Formula 1 αλλάζουν ριζικά, και όλες οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν στον πρώτο αγώνα με νέα μονοθέσια. Τι θα συμβεί αν και του χρόνου η Toro Rosso δεν έχει προλάβει να είναι έτοιμη; Ο Giorgio Ascanelli δεν ανησυχεί: «Όταν έχεις περιορισμένους πόρους, πρέπει να ξεκινάς νωρίτερα για βρίσκεις τον απαραίτητο χρόνο. Φέτος αυτό δεν ήταν δυνατό και είμαι εγώ υπεύθυνος, γιατί ήρθα στην ομάδα αργά πέρυσι. Έπρεπε να δω πώς αντιδρά η ομάδα, τι πρέπει να κάνουμε και να βρούμε μια στρατηγική. Τώρα ξέρω ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία μας, και μπορώ να εφαρμόσω μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να έχουμε το νέο μονοθέσιο έτοιμο του χρόνου στη Μελβούρνη».

top